Tuesday 30 October 2012

10. nap - Agonda (Goa)


(Zsuzsa)

Ugy hataroztunk, miutan a lakunk elott feszkelo varjak iszonyu ricsajara – es ez nap kozben sem csillapult – ebredtunk, hogy ma lesz a lusta nap. Blog iras, mert 3 nap lemaradasban vagyunk, kepvalogatas, furdes, tervek Keralara, aztan ha estere eszunkbe jut valami, akkor az. Kozben nekem jott 10 forditani valo... Ugy fest, az egiek is igy terveztek, hogy ma maradunk, s mara a fo program maximum a varjak eletenek behato tanulmanyozasa lesz, kik minden erre jarot megkarognak, kisebb termetuek melle, mint macska, kutya leszallnak, es addig karognak a fulukbe (de szo szerint), amig azok tovabb nem allnak. Hogy a torkuk ki ne szaradjon, a lavorunk szelere szallva uditik fel testuk-lelkuk, meg a szarazabb eteleket aztatjak bele, hogy a fiokaknak konnyebben csusszon. Igy fordulhat elo, hogy a labmoso vizunk tele van fott rizsszemekkel, nyers haldarabokkal.  
Reggel felfedeztem, hogy a teraszunkon van net kapcsolat. Ennek annyira megorultunk, hogy amig en a teraszon ulve dolgoztam, addig  Laci elment a par szaz meterre talalhato internet kavezoba, s irt nekem levelet. Mindig van valami, amin lehet porogni.
...
Munka kesz. Nap kozben lement. Laci egesz nap furdott a tengerben.  Ez a nap kevesse volt kalandosnak mondhato.
Csak nehany erdekes infoval lettunk gazdagabbak. A hazigazdank, Dirk, ki otthon, Nemetorszagban orvos, negy eve berli e teruletet, hol minden evben ujraepitik a parti kunyhokat (hutokat), ujrafestik az epuleteket. Igy megy ez a kornyeken, mert a monszun idejen minden tonkremegy. Azt is elmondta, azert dolgoztat nepaliakkal, mert a goaiak nem szeretnek dolgozni. De az o munkastilusuk, eletszemleletuk is kulonbozik kicsit az europai gondolkodasmodtol. Pl ha keri oket, fessek le a szobaban a polcokat, az meg is tortenik. A polc ragyog ott, ahol latszik. Ahol nem latszik, ott nem is festik le. Az mar mindegy, hogy ha majd jon a monszun, a festetlen reszt nagy valoszinuseggel szetrotthasztja a viz. Nem gondolnak a jovore, nem terveznek. De olyan szinten, hogy ha a rajuk osztott feladattal vegeztek, az ujabb utasitasig nem tesznek egy tapodtat sem. Leulnek, es varnak. Meg ha negy eve ugyaezt csinaljak, tehat elmeletileg minden a kisujjukban van, akkor sem.
A masik, hogy elmondhatatlan burokratikusak. Minden szallason lefenymasoltak az utlevelunket, minden szallason hatalmas konyvekbe es tobb kulon iv papirra vezettek, kik vagyunk, mikor jottunk, honnan, es hova tartunk. Azt mondta, majdnem mindegy, mit ir pl az utca neve rubrikaba, a lenyeg csak az, hogy valami irva legyen, s hogy a Pakisztan is az Izrael szavak ne szerepeljenek benne.
Ami elfelejettunk emliteni, hogy tegnap lattunk egy ismetelten nehezen ertelmezheto dolgot. Az addig ok, hogy Goa egesz teruleten (mar ami a tengerpartoka illeti) hazak, internet kavezok, ettermek, ruhasboltok nonek ki egyik naprol a masikra. Mindenhol asnak, kalapalnak. De hogy egy temetoben miert asott majd tiz ember, s halmoztak egy akkora homokhegyet, hogy nem latszottak ki mogule, rejtely. Ez volt a temeto egyik fele. A temeto masik feleben fekete granitkovek sorakoztak. Mindegyiken ott a nev, meg a halalozasi datum. Ugy tunik, a halottakat halalozasi sorrendben temettek. Szep sorban, nem ugy, hogy ki milyen helyet kivan maganak. A masik erdekes, hogy az elhunytak 95 szazalekat hivtak Fernandeznek. A protugal hoditok az epitkezesi stiluson tul igy hagytak itt nyomaikat. 

Ma meg kepet se keszitettunk.

No comments:

Post a Comment