Sunday 28 October 2012

8. nap - Old Goa (Goa)


(Zsuzsa)

Nagy nap ez a mai. Hogy miert? A bejegyzes vegere kiderul. Kezdjuk a reggellel. Nem is, az ejszakaval. Mivel ezen a szallason nem tudtuk felszereni a moszkito halot, mert meg ha valahogy fel is varazsoljuk a belathatatlan magasban csungo ventillatorra a halot, az akkor sem erne le a mi szintunkre, maximum nedves papirzsebkendokent logna a fejunk felett, igy kisse gondterelten vagtunk neki az ejszakanak. Ablakot muszaj volt nyitni, mert az semmit nem orvosolt a probleman, hogy egy lapat terelgette a forro levegot. Igy viszont szabad utat engedtunk a rettegett verszivoknak. Amibol az az ejszakai jelenet kerekedett, miszerint ket ember fekszik az agyon, arccal egymas fele. Am a nema ejszakaba egyszercsak belebeszel egy szunyog. Egy eppen csak hallhatot, epp csak egy suttogasnyit, mire a ket alvo mind a negy szeme egyszerre kipattan, s aggodva neznek egymasra. Te is hallottad? Mintha legalabbis egy bombat robbantottak volna az ablak alatt. Nos ez volt az ejszaka. Hajnal fele picit enyhult a hoseg, akkor tudtunk aludni kicsit, egyebkent az alvas eleg sekelyesnek volt mondhato. (Apropo, lehulo levego. Ket napja ejjel kaptunk egy kis izelitot az elvonulo monszunbol. Egyszercsak, minden atmenet es figyelmeztetes nelkul elkezdett zuhogni. Amolyan dezsabol-szeruen. Ez reggelre olyba csendesitette a meleget, hogy fellelegezhettunk par oracskara, mert kb olyan meleg lett, mint egy normal nyari napon. A helyiek ezt ugy ertekeltek, hogy hideg van, es a reggel iskolaba meno gyerekek fejere sapkat huztak.)
Mig Laci zuhanyzott, levittem a mosando ruhainkat, s a helyi mosoda gondjaira biztam (hol volt mosogep), mert a hazirendben, mi eleg katonasra volt fogalmazva kikotottek, a szobaban mosni es teregetni nem lehet. Nem is nagyon lett volna hova felkotozni az otthonrol hozott spargat, meg ha sikerult volna menedzseltem a mosast, akkor sem. A lany, akik atvette a ruhakat elobb gondos listat keszitett a ruhainkrol. Milyen szine, mi van a belevarrt cetlire irva. Mikozben irogatott, megkerdeztem, az a pici fenyes potty a homlokan az ragasztva van-e, es hogy mit jelent. Na ekkor vegre elmosolyodta magat, es elmondta, hogy hinduknal ez annak a jele, hogy valaki haza. A katolikusok is viselik neha, de ok csak divatbol. Aztan mosoly le, ujra kormol. Majd minden atmenet nelkul ramnez, es megkerdi, szeretnek-e en is ilyet. Miert is ne? Szol a kolleganojenek, hogy hozza ki azt a papirt, amin a sok-sok ilyen pottyocsket tartjak. Mikor jon a menedzser, gyorsan az asztal ala rejti, mint a rajta kapott gyere, hivatalos arc vissza. Ahogy a ferfi elhaladt, gyorsan a homlokomra nyomott egy csillogo pottyot. Picike volt, alig 2 mm atmeroju, de dobott a fejemen.
Mielott megegyeztunk volna, hogy kiveszzuk a szobat ket ejjelre, korbvezettek bennunket az epuleten. Az elso szinten, ahol laktunk, volt egy cella-szeru, vallig ero fallal  kettevalasztva. Az egyik fele volt a WC, a masik a furdo. Ezen kellett volna masokkal osztozni. Annyi infot kaptunk meg, hogy ha nem lenne viznyomas sem kell aggodni, mert a menti furdot, ami egy hatalmas cella volt, WC es zuhanyzorozsa egyben, azt nyugodtan hasznalhatjuk. Szinten masokkal kozosen. Ugy voltunk, nem olyan veszes, amig az egyikunk furdik, addig a masik foglalja a WC-t es forditva. Bar Laci meretu ember erre nem sok van, ami ketesse teszi, hogy barki atkukucskaljon a masik fel-helyisegbe, de azert megis. Nos, erre vegul nem ekrult sor, mert egyaltalan nem volt nyomas. A ’ha esetleg’ tehat maga volt a valo, szepen csomagolva.
Minden cella ajtajara ki volt irva a figyelmeztetes, cipoben nem szabad bemenni. Nos, ezt ma reggel azonnal megszegtem, mert az elottem furdozo ugyan mezitlab tartozkodott a furdohelyen, de ugy is erkezett, s ekkepp is tavozott, ami annyit jelent, hogy a furdo sokkal inkabb hasonlitott homokozohoz, mint tisztalkodasra alkalmas helyre. 

(Laci)

 A mai napot a kultura (es mas egyeb) jegyeben kivantuk eltolteni. Celunk a regi portugal kozpont Old Goa volt. Nyilvan akkor meg nem igy hivtak... Nade mivel mar batrak es kalandvagyoak voltuk, ismet helyi busszal kisereltunk meg az atjutast. De elotte meg betertunk, mar mar torzsvendekkent, a tegnap emlitett helyi etkezdeben aminek egyebkent Vihar a neve. Nem leforditva jelenti ezt hanem igy hindiul Vihar.  Most valamivel konyedebb etkezesre vagytunk mint tegnap uhogy csak egy Rava masala dosa-t es Cheese uttapam-ot fogyasztuttunk egy sima fekete kaveval es egy Masala teaval. A dosa az egy ropogosra piritott hatalmas rizs-palacsinta, az cheese uttapam pedig egy sima palacsinta reszelt sajttal. Nem feltekerve, csak ugy laposan. Mindkettohoz jart valami kulimasz. Az egyik zold volt a masik pedig csipos. Nagyjabol ennyit sikerult kideriteneunk. A masala tea pedig olyan volt mint a karamellas tej szegfuszeggel. Mindekozben az elet tovabbra is zajlott korottunk, ahogy az kell. Egy srac egy kis vodorbol mososzeres vizep locskolt a padlora, egy masik egy rongyal feltorolte, egy harmadik pedig amolyan hatalmas ablaktorlo lapattal befejezte a muveletet. Es mindezt ugy, mintha mi se tortenne. Nem tettek ki „vigyazz csuszos talaj” meg ehhez hasonlo tablakat hanem csak megcsinaltak. Ja en meg kertem egy lime szodat csak hogy frissebnek erezzem magam. Lattam ahogy csavarjak a lime-ot majd ahogy felontik szodaval, uhogy nyugodt voltam, minden friss es ude. Azonban a figura mikozben hozta ki a husito nedut meglathatott vmit uszkalni benne es visszavitte, es jol megmondta a, nevezhetjuk nyugodtan, barosnak hogy jo lenne ha kivenne azt a valamit. Nyilvan nem fognak ujat csinalni csak kiveszik azt ami nem oda illik. Ennek orultem. Annak mar nem hogy igy mis maradt az italban par beazonosithatatlan reszecske. Vajon mit vehetett akkor ki?

(Zsuzsa)

Ami nekem borzasztoan tetszett, hogy itt nem az volt a divat, hogy a szalveta az asztalon van, mint az alapfelszereltseg rezse, de az a fiu, aki a rendelet vette fel, s a vegig a kifozde asztalai hozt jarorozott, figyelve ki hol tart, mikor ugy velte, annal a fazisnal van valaki, hogy szuksege lehet ra, a mellenye zsebebol kiporciozott fejenkent egy szavetat. Addig, mig elment az ember a kezosohoz, eleg kellett, hogy legyen. Mert igen, velunk ellentetben a nagy tobbseg kizarolag kezzel evett. Mi addig jutottunk, hogy megprobaltuk egy kezzel tepni a chapatit, jobbal, a bal haszalata nelkul, mert arral illetni az etelt ugye nem illik, de arra nem jottunk ra, hogy lehet a kenyerke darabbal elfogyasztani a leves-szeru etket, igy maradt a kanal, olykor a villa. Meg szorgosan tunkoltunk.A gyakorlottak fogtak a rizstes femtalkat, kiszedtek egy adagot a nagy femtalca egyik sarkaba, raontottek egy kis szoszt, azt kezzel jol osszeekevrtek, mint mikor sarvarhoz csurja az ember a homokot, majd elfalatozgattak, kezzel. Ezert volt a ket mosodokagylo (az egyik nem mukodott) a berendezes resze, mert egy igy elkoltott ebed, reggel, vagy ami utan nyilvan fel kellett frissulni kicsit. Ami kicsit furcsa volt nekem, hogy egyesek nem csak a kezuket, a torukat is kitisztitottak. Ezt probaltam egyszeruen nem eszrevenni.
Eztan meg betertunk egy boltba, mert Laci ugy jart, mint a mokus, ki mogyoroultetvenyre tevedt. Kesudoit arultak, ami neki gyenge pontja. Nos, az onmagaban nem sokat arul el, hogy kesudiot arultak, de ha azt mondom, hogy az egesz boltban nem volt semmi mas, csak faltol falig kesu? Hat ezert nem hagytuk ki. Mindenfele izben, szinben, formaban. Nem hiszem, ha nem latom. Ezzel ellentetben azonban a mandula azt hiszem luxuscikk, mert egy kisboltban korabban lattuk, hogy 5 szemenkent csomagolva aruljak. Nem igy omlesztve. 

(Laci)

Majd iranyba vettunk a buszallomast ahol, megerdeklodtunk melyik busz megy Old Goa-ra. Egy igen szimpatikus busz allt a rendelkezesunkre amire habozas nelkul fellszalltunk, majd hamarosan el is indultunk. Az elmeny hasonlo volt a tegnapihoz. Zaj, budos, meleg. Semmi ujdonsag. A taj volt kicsit masmilyen. Utkozben rajottunk hogy nyugodtan lehet szolni hogy ha le akarsz szallni. Van egy ellenor szeru figura aki futtyent a sofornek, az megall, utas le, ujabb futtyentes, busz indul. Es mindezt szepen egyszeruen. Az ellenornel kell jegyet venni, ami a riksahoz kepest (ami szinten nem tul draga) igen olcso. Rs10 egy utra Panji es Old Goa kozott ami kb 10-12km. Kettunknek ez kb egy uveg viz ara, amibol egy nap 5-6-ot megiszunk sima. Riksaval ez kb Rs250-300 lenne. (Zsuzsa: az lassan kiderult, hogy a helyi jaratu buszokra a buszon kell jegyet veni, amit adott esetben nem kapsz meg, csak befizeted a viteldijat, a kalauz meg ki tudja honnan, de emlekszik ki fizetett es ki nem. A tavolsagi buszokra a jegyet a palyaudvaron aruljak, hol azt is megmondjak, melyik buszra kell felszallni. Az azonosito szam tobbnyire maga a rendszam. Az is a kalauz/konduktor dolga, hogy mig a busz lepesben halad ki a palyaudvarrol, folyamatosan kantaljak az allomasok neveit, igy aki arra menne, meg fel tud ugrani.)
Old Goan abszolut nem az fogadott amire szamitottam. Alljon itt most egy kis tortenelmi attekintes csakhogy erthetobb legyen en mire szamitottam. Szoval Old Goa-t (akkori neven Golden Goa, avagy arany Goa) a portugalok alapotittak a XVI. sz. elejen es akkor ez nagyobb varos volt mint az akkori London. Ez volt a portugal telepesek kozpontja es egyben legnagyobb kikotojuk is a kontinensen. Az alapitas mondjuk eleg eros tulzas, mondjuk azt hogy az addig ott bekesen eldegelo hindukal leigaztak es jol megteritettek oket. De gazdagsagot es joletet vittek otta uhogy nem volt akkora nagy a para...  Egy darabig. Ugyanis Xavieri Szt. Ferenc megkerte az akkori portugal kiraly hogy ugyan kuldje mar el a Szent Inkviziciot mert egynehanyan nem akartak atterni, meg amugy is nagy a fejetlenseg. Nos egy kicsit csalodtam ebben a szentben. Ezt eddig nem tudtam rola. Szoval az elkovetkezendo par evtizedben jonehanyan vegeztek holtan. Na de nem a mult feszegetese miatt irom ezeket hanem en azt gondoltam hogy ez az Old Goa majd egy szep portugal varoska lesz, helyes kis utcakkal, nagy verandas hazakkal, meg persze egy ket templom, meg palmafak es miegyebb. Mint egy szep kis regi varos. Na ehhez kepest, van 10 templom meg egy tucat zsibarus. A templomok kozul kb 1 uzemel a tobbi vagy muezumkent letezik, vagy nem latogathato mert restauraljak, vagy mar csak felig van meg mert leromboltak, es hasonlok. Mondjuk igy szepen neznek ki, meg hatalmasak, de csak ugy ott allnak ertelmetlenul, hianyzik melloluk a varos. Igazan egy nagy templom-temetot talaltunk, mar ha van ilyen kifejezes. Az egyik meg epen es egyben levo templomban azonban megcsodalhattunk egy tobb meter magas Loyolai Szt. Ignac szobrot, tole jobbra pedig a mar emlitett Ferencunk maradvanyait, ugyanis epitettek kore egy mauzoleumot. Aztan meg setalgattunk egy kicsit de sajnos a konkluzio az hogy ha pont erre jar valaki akkor erdemes megnezni, de csak ezert kulon kerulni nem erdemes. Ezen kivul ettunk megint kokuszdiot, amit egy Ray Ben napszemuveges srac skalpolt meg. (Zsuzsa: par sarokkal odebb egy olyan szerkezetre bukkantunk, ami mellett tegnap mar elmentunk, s hiaba alltunk meg bamulni par perc erejeig, nem jottunk ra, mi is az pontosam. Nos, most kerult, hogy cukornadat daralnak, preselnek at ezen, s a kinyert italt aruljak. A fene tudja mi utott belenk, de hirtelen felindulasbol vettunk egy poharral. Hideg volt, es elkepesztoen edes. Kicsit mintha rostos.) Ebedre ettunk par samosat meg vettunk egy zacsi edesseget. Olyan jol neztek ki a pultban, nem tudtuk eldonteni melyikbol vegyunk uhogy vettunk mindegyikbol egy-egy darabot. (Zsuzsa: az elado azt mondta, az alapjuk tej es liszt. Volt sarga golyo, rozsaszin tetetju negyzet, grizesen barna haromszog, narancsosan attetszo teglatest... Valaki nagyobb tetelben vasarolhatott, mert a pulton mar ujsagpapirba gongyolve allt egy tekintelyes meretu csomag. Azt masohol is megfigyeltem, hogy az ujsagpapir alap csomagoloeszkoznek szamit.) Nagyjabol hasonlo izuek voltak, az egyik kicsit edesebb, vagy szarazabb, lisztesebb vagy sargabb. De jol estek. (Zsuzsa: jegyezzuk meg, az utpatkan ucsorogve, az edessegeket kostolgatva ez volt az a pont, ahol mindketten biztosak voltunk benne, ezt nem usszuk meg buntetlenul. Ha otthon eszunk ossze ennyi vackot, jelzi a gyomor. Nem akarom elkiabalni, de eddig meg semmi bajunk.)
Na de kovetkezzek a nap mottoja es annak tortenete. 

„Zsuzsa lenyomja Assissit”

Ahogy az szokott lenni a turistak altal latogatott helyen, az emberkek szepen sorban beallnak a kulonfele latnivalok melle es lefotoztatjak magukat. Hol egy szobor melle allnak, hol a templom ajtajaban keszul roluk emlek, vagy pl megkerik Zsuzsat hogy ugyan hadd keszuljon roluk egy kozos kep. Tisztara ugy erezzuk magunkat, legalabbis Zsuza, mint a sztarok, akiket neznek az emberek, akire a gyerekek kuncogva mutogatnak, akikkel fotozkodni akarnak. Nincs ezzel semmi baj, de akkor is erdekes. Gondolom emlitenem sem kell, hogy itt is keszult a nemzetikozi vilagorokseg rovasara par foto. Zsuzsarol.
Az egyik romtemplom latogatasakor pedig, mikozben bekesen pihengettunk, letelepult mellenk 3 india srac akik kb 2 percig birtak hogy ne szolitsanak meg minket. A szokasos kik vagyunk, miert, merre meddig utan rolunk kiderult hogy Kalkuttabol jottek ide nyaralni, mind a harman IT-sek, tudjak hol van Budapest es ki az a Puskas. Ugyhogy nagyjabol tobbet is tudtak rolunk mint mi Indiarol. Meg az is kiderult hogy a szegenyebb reteg ugy kb 8-10.000 rupiabol el egy honapban. Hat az nem tul sok. Ok nem vesznek palackozott vizet vagy esznek mindenfele kajaldakban, es persze gyalog, vagy helyi busszal jarnak. A beszelgetesunk vegere persze mar facebook ismerosok lettunk. Nekik van feher ismerosunk nekunk meg indiai. Majd ha Kalkuttaban jarunk beugrunk hozzajuk.
Miutan megcsodaltunk mindent amit lehetett, meg azt is amit nem visszaindultunk Panjiba meg egy utolso vacsorara, mielott visszaternenk  Goa delibb reszebe. Utkozben meg, ha mar templom nezo nap volt a mai, elugrottunk a helyi nagy feher templomba ahol eppen mise volt uhogy csak kivulrol tudtuk megnezni, es meg egy helyi asszonytol megtudtunk hogy este lesz vmilyen eloadas a templom kertjeben. Lattuk is a keszulodest uhogy gondoltunk ide meg visszanezunk vacsi utan. Talaltuk egy helyet amit az utikonyvunk ajanlott. Ez inkabb a gazdagabb reteg etetoje volt, mindehol LCD TV-k, ami itt egyebkent meg nem nagyon tort be mert nem sok helyen lattuk, meg ugy alapbol fenyesebb es tisztabbnak tunt. Persza azert itt is megvoltak a hianyossagok de lathatoan nem jelentett konkurenciat a mar emlitett Vihar etkezde. S bar az arak is magasabbak voltak, meg igy is jol kijottunk. En ma mar ugy dontottem hogy a sok kultura utan megerdemlek egy kis helyi sort, ugyhogy szepen elkortyoltunk ket sort Zsuzsaval. Vacsira kesudios curry-t es Mirchi Dhai Masalat ettunk. (Zsuzsa: ez utobbirol nem tudok sokat mondani. Azert rendeltem, mert tetszett a neve, de vegul nem jottem ra, mibol van. Csak csipett kegyetlen.) Mindketto hozta a formajat uhogy itt sem volt panaszra okunk. Kifele meg bekaptunk egy-egy kanal zold fuszerszeru valamit amit itt szajfrissitokent hasznalnak a mar jollakott vendegek. Ezt egy atlatszo talban a recepcios pultun prezentaljak. (Zsuzsa: Ugy kell elkepzelni, hogy a talban van egy csomo komenymag alaku mag, kozte par nagy szemu kristály. Azt felteteleztem, so. Meglestuk, mit kezd vele az egyik tavozo vendeg. Szedett a tenyerebe par kanalkaval, majd bekapta, es tavozott. Na ekkor jott az elhatarozas, ezt ki kell probalni. A mag ize olyan volt, mint a szaritott repa. A kristaly meg mentol volt, nem so. Osszessegeben kellemes. Bevallom, en a magam reszerol azert szeretek kevesbe turista helyekre menni, mert ott meg lehet figyelni, hogy leteznek a helyiek. Itt pl kezmosonak meleg vizet kaptunk pici femtalkaban, benne uszkalo citrom, azaz lime databokkal, s nem kozcsapra kellett jarni.  Ha nem olvastam volna egy konyvben, hogy az iro ezzel a jelenseggel ugy jart, hogy nem tudvan mi ez, felhajtotta, szerintem mi is igy tettunk volna. Az viszont nagyon tetszik, hogy itt az a rossz szokasom (a rossz vitathato), hogy folyton a nyakamba szedett labban ulok le, nem kirivo. Itt eleg sokan szedik fel a labaikat ulto helyukben, s helyezkednek torokulesben, vagy csak fel labukat maguk ala huzva.) Nem maradt mas hatra mint visszaterni az eloadas helyszinere, ami mar eppen a vegehez kozeledett, amit meg pont el tudtuk csipni. Nem sok mindent ertettunk belole, de olyasmirol szolhatott hogy nem penz kell hanem csalad meg az ima es akkkor minden rendben lesz. Meg egy helyi poent is meghallghathattunk ami kb igy szolt. (sajnos angolul tobb ertelme van, ha v an egyaltalan) a lenyeg hogy a templomban a mise kozben egy gyerkoc rosszul lesz es hanyni akar (igen ilyen tipusu poen lesz). Nyaggatja az anyjuztak kajat, hogy menjenek haza, ki azt tanacsolja hogy menjen ki a templom vegebe es hanyjon oda. (hova mashova) A gyerek elmegy, es hamar vissza is ter. Tulsagosan is hamar es ez gyanus lesz a lelemenyes anyukanak, es ki is faggatja a kolkot hogy hat ezt meg hogyan. Mire a gyerek elmagyarazza hogy eppen kifele tartott mikor meglatott egy doboz amire az volt irva hogy „Father’s sick” (a „sick” betegseget, rosszuletet jelent, amit a gyerek felreertett mert ide az adomanyokat gyujtottek es nem a hanyasokat) es hat oda hanyt bele. Nos, nem kell aggodni ha nem valtott ki hatalmas nevetogorcsot, a templomkertben sem fetrengtek a hivok.
Ezek utan mar tenyleg nem volt hatra semmi mint a hazaut, egyben a nap egyik legerdekesebb elmenye. Tegnap mar emlitettem a vilagvege kocsmat (Zsuzsa: ami nem mellesleg Sunshine Bar neven futott. Kepzeld el ezt a feliratot egy omladozo kunyho homlokfajan). Csak nem hagyott minket nyugodni a dolog, de azert meg nem voltunk annyira batrak hogy be is terjunk. A vele szemben talalhato, hasonloan hivogato helyi kocsmaban azonban Zsuzsa megpillantot egy not is. Igyhat bemereszkedtunk. A norol kiderult hogy o a kocsmaros es hogy soruk nincs, ma eppen (szerintem sose volt), de majd holnap lesz. Ez nem tantoritott el minket, valamilyuk csak van. A 3 asztalbol allo kocsmaban egy (valoszinuleg) nagyon reszeg kozepkoru ferfi, egy vasalt inges portugaliaban tanult szabo, es egy nagyon csendes fiatal srac ucsorgott. Kedvesen fogadtak a szokasos kerdesekkel. Mivel sort mar ittunk, es amugy sem volt nekik, egy rumot es egy gin-t rendeltunk. Zsuzsa ezzel le is tudta az ez evi tomeny adagjat. Itt a kicsi 30ml a normal 60ml. En nyilvan nem kerhettem kicsit, uhogy kaptam is fel poharnyi rumot, csak ugy tisztan. Ez olyan hely ahol csak tiszta szesz van, amit max vizzel higitanak es kesz. Nem szaroznak. A szabo tobbszor elmeselte hogy eloszor gozossel utazott Portugaliaba, ami ugye kozel van angliahoz (ezt kulon kihangsulyozta), es hogy 18 napig tartott. Masodszorra mar repulovel ment, es az gyorsabb volt. Nem tudta megmondani mennyivel, mert latszott rajta hogy annyival gyorsabb volt ogy beleborzongott es ki se tudja fejezni. Megtudtuk hogy a pulton levo fott tojasokat, (3-4 darab hejastol egy tanyerkan, plusz egy soszoro mellettuk) amolyan szeszkorcsolyakent szoktak fogyasztani a vendegek. Mar-mar beepultunk a helyi idillbe amikor egy fiatal, nem egyhen reszeg srac allitott be aki persze egybol kiszurta Zsuzsat es beszedbe elegyedett velunk, vagyishat vele. Rendelt egy rumot, felontotte vizzel, letette a sluszkulcsat az asztalra, ragyujtott egy cigire es ismerkedes funkciora valtott. Konkretan nem tudom mirol beszelt, de kerdeseket tett fel, meg eletbolcsessegeket osztott meg velunk. A helyi figuraknak nem nagyon tetszett hogy minket zavar. A kocsmaros no tobbszor raripakodott, hogy hallgasson el, vegul ele allt hogy meg ra se tudjon nezni Zsuzsara. a portugal szabo integett hogy ne foglalkozzunk vele. A srac meg probalkozott elcsabitani minket valamilyen „nagyon” jo helyre, de azt mar kihagytunk. El-el tunt telefonalni, uhogy az egyik ilyen alkalomnal felalltunk, fizettunk, elkoszontunk „cimborainktol” es hazamentunk
.
(Zsuzsa)

Nem hagyhattam ki az alkalmat, hogy helyi illetoseguekkel egyedtunk beszedbe, megkerdeztem a kocsmaros asszonyt, hogy mi az, amit naponta tobbet is lattunk, s amit majdnem rank tukmaltak. Pici asztalnal, vagy csak egy lada leteritve, ul egy ferfi. Elotte levelek, meg kis dobozokban valami. A vevok ferfiak. Amit gyart: a levelre ken valamit, arra a dobozokbol szor kulonfele dolgokat, majd osszehajtogatja, atadja a vevonek, aki egy az egyben a szajaba gyuri, majd tavozik. Azt mondtak, mikor lattak, hogy szajt tatunk, hogy ez szajfrissito, meg hogy a legutakat tisztitja, s aki ezt eszi, soha nem lesz beteg. Ehhez kepest a neni elarulta, aki ezt eszi, bolond lesz tole, s jobban tettuk, hogy nem vasaroltunk be. A nave „pan masala”.
(Laci)
Eleg nehez leirni a hely hangulatat, mert egyfelol 100 szazalekig valosagos, masreszrol meg tiszta szurreal. Egy sotet (annyira vilagos kb, amivel egy 30-as ego rendelkezhet, mint fenyforras) kekre festett, 2m X 4m-es ablaktalan lyukban, ami kocsmakent uzemel es csak tomeny szeszt arul, ucsorog egy reszeg, egy nema es egy portugal szabo. A kiszolgalasert  egy kozepkoru kocsmarosno, es egy magas, csak hummugo kocsmaros felel. A kocsma veget jelzendo egy a falat helyettesito szekreny acsorog, amit talan sosem takaritottak, benne eredetileg attetszo, mara opalossa porosodott szeszes uvegek, a szekreny altal szabadon hagyott reszt fuggony zarja el ama terulettol, hol valoszinuleg a mar elfogyasztott szeszek uvegei es a meg elfogyasztasra varo keszlet rejlett. A bejarati ajto helyett szinten egy felakasztott fuggony ovja a vendegek nyugalmat, s biztositja szamukra a megfelelo diszkreciot. A radioban a szokasos nyugati dallamok, mit csak a ventillator utemes moraja szakit meg. Az egesz tisztara olyan volt mint egy David Lynch film vagy akar egy Rejto konyv. Mar csak az kellet volna, hogy besetal egy torpe es leul mellenk mikozben erthetelten nyelven a nyulrol kerdez... Keszult par kep es video, de sajnos Zsuzsa banatara az egyik video nem lett rogzitve mert lemerult az elem. Ami csak azt jelzi hogy a hely megorokithetetlen. Az egesz egy 15 perces kisfilm volt. Rendezni sem lehetett volna jobbat.
Ezek utan tenyleg nem sok minden tortent. Gyors zuhany, kepek lementese, szunyoghalo felrogzitese, ugyanis egy piszok szunyok megcsipte a bokamat jelezve hogy itt ma lakoma lesz. (Zsuzsa: korabban azt irtam, ezt lehetetlennek tunt megoldani. Nos, a szukseg agy ur. Mivel a halohoz adtak ket csavart, mik epp nalunk voltak, a falban meg millio szu tevekenykedett, mintegy elofurva a csavar szamara a helyet, az egyik megfelelo magasban levo lyukat kiberletuk, s Laci ugyesen felszerelte a halot. Talan eddigi legnyugodtabb ejszakanakat toltottuk el igy.) Holnap reggel 6.30kor keles, mert el kell hagynunk a szallast 8-ig. Es var rank egy kb 3 oras ut, de mar van helyunk Agonda nevu varoskaban egy nemet orvos altall epitett vendeghazban.


elso reggel a szallason


a szoba emlitett legfontosabb kelleke


kilatas


recepcio


egy helyi menu


vizesblokk 1


turista info


lusta vasarnap reggel


faltol falig kesu


vevore varva


ezzel is utaztunk


mosolygo lany a legveresebb Krisztussal


gyertyak


ismet kokusz


Ray Benes kokuszok


Cukornadszirup keszito


Katolikus muzeum bejarata


Old Goa egyik kevesbe turista utcaja


ezt csak Zsuzsa latta


templomkerti piknik


ebbol mindbol ettunk (edessegek)


"ne cigizz, ne kopkodj" - felirat a buszon


internet kavezo


mosott ruhaink


rendezveny-hangositas


etteremben sem lehet kopkodni


helyi Fosters


vacsiravalo


Zsuzsa kidolt


Na latszik a homlokomon a potty?


szoba kilatassal


az a lab a bal sarokban, o volt az ellenor


Xavéri Szent Ferenc templom Old Goan



na ezert latta csak Zsuzsa


itt ettunk samosat


Bom Jesus templom Old Goan. itt orzik Xaveri Szt Ferenc maradvanyait


no comment:)


O is egy ellenor


eletkep a buszrol


ejszakai gyorsbufe


itt is magvak


ide bemereszkedtunk egy italra


portugal szabo, a csendes gyerek es a kocsmarosno


es a kocsmaros (Zsuzs mogott, nem latszik, de ott egy torzsvendeg)

No comments:

Post a Comment