Monday 19 November 2012

30. nap - Palakkad - Kochi (Kerala)



(Laci)

Egy honap. Ennyi ideje vagyunk tavol Europatol. Az eredeti tervunk szerint ma indultunk volna es nem hat hetre hanem 5 honapra. Gondolom most paran felsohajotottak. Ki ezert, ki azert. Oszinten jo itt, sajnalom hogy lassan vege a kalandnak, de ha belegondolok hogy meg 4 honap varna rank, akkor azert egy kicsit nem banom. Bar az is biztos jo lenne, meg akkor nem rohangalnank 2-3 naponta uj helyere. Bar azert most is lazara vesszunk. Na de eleg a sohajtozasbol, ma uj nap virradt rank es ugy tunik meg is gyogyultam, de legalabbis mar nem raz a hideg.
Koran kellett kelnunk mert szerettuk volna elerni a 9 oras allami buszt. Na erre megint kiterek egy kicsit mert ujabb informaciok birtokaba jutottunk. Kiderult hogy ketfele lehetoseg a van a buszozasra. Van az allami busz, ami ritkabban jar, es tobbynire dugig van gyerekkel, ugyanis a masik fajta, a privat busz nem nagyon szereti a gyerkocoket mert ok kevesebbet fizetnek. Akar csak a mozgasserultek, amibol eddig kb kettot lattunk, meg az iosebbek, beloluk tobbet. Szoval a privat buszok azok tenyleg privatok. Nem egy vagy tobb ceg tulajdona tobb szaz busz. Csak venni kell egy buszt, meg egy utvonalat, es mehet a biznisz. Gondolom jo par embert meg kell kenni ezert azert, de kb ennyire egyszeru. Igy ok azokat szeretik akik tobbet fizetnek. Es ezert van az hogy egy utvonalon kb 5 percenkent indul egy szep szines, egyedi dizajnozasu, zenelo busz.  Sot ezert kurjongatjak a menetiranyt veg nelkul  az allomasokon, mert azt akarjak hogy az o buszukkal utazzon a kedves utas.  Es rohannak mint a barmok, hogy odaerjenek az allomasra idoben, kulonben a konkurencia elhalassza a nepet. Mondjuk nem nagyon lattunk ures buszokat az utakon. Inkabb logtak ki az ablakon mintsem hogy terpeszkedtek volna az uleseken.
Ha mar kozlekedes, az esti autokazashoz is fuznek par dolgot. Nos azt mar tudjuk hogy olyan hogy kresz itt nem nagyon letezik, vannak tablak, meg mindenfele jelzesek, de azok inkabb diszek. Ahogy a biztonsagi ov is (en meg nem lattam aki bekototte volna), az indexeles  (csak kiteszik a kezuket es kesz). Olyan szinte nincs, hogy udvariasan lekapcsoljak a reflektort ejszaka ha jon szembe valaki.Senkit nem erdekel. Felkapcsoljak, aztan toljak hegyen volgyon varoson at.
Szoval koran keltunk, 8-kor benyomtunk egy gyors reggelit, meg csinaltunk egy kozos kepet a haziakkal, aztan elbucsuztunk, behoppantunk egy riksaba es kihuztunk a buszmegalloba ami kb 10 percre volt a haztol. Megerkezunk a megalloba es eppen lattuk a tavozo allami busz feneket. Mondjuk tele volt uhogy nem lett volna eselyunk, de akkor is. Tudtuk, az eselyeink a nullara redukalodtak, ugyanis 9 ora mult, tizkor meg kezdodik a suli. De szerencsere nem voltunk egyedul, a hazigazdank kikisert, igy o torte az utat a buszajtoig, ott meg kajabalt valamit a kallernak aki meg a buszon torte az utat ket ulohelyig, hogy kenyelmesen tudjuk vegigutazni a ket oras utat. Meg egy fickot is megkert hogy alljon mar fel mert sapadtarcu barataink leulnenek. Gondolom mennyire orult neki. Csak hogy ne legyen buntudatunk a sors ugy rendezte hogy a csomagunknak mar ne legyen hely, igy kenytelenek voltunk olunkben egy-egy 10 kilos csomaggal vegigulni az utat. Az ut vegere a bal labamban nem sok ver keringett es a nyakam is beallt, mivel csak jobbra tudtam nezni. De megerkeztunk egy darabban Thrissurba.
Ez meg korant sem volt a vegallomas szamunkra, de megalltunk egy gyors teara es sult bananra, hogy erot gyujtsunk a kovetkezo, valoszinu hasonlo korulmenyek kozotti utazasra. Meg vaccilaltunk hogy vonat legyen vagy busz, de a busz nyert, mert ott legalabb volt eselyunk  leulni.  A vonat az tuti buko. Mondjuk csak masfel ora. Busz meg ketto, de talan ulve, es nem allva nyomorogva. A sors ismet megjutalmazott minket egy helyes busszal ahol volt ket kellemes hely a hatso traktusban, a csomagok is elfertek, uhogy orommel konstataltuk hogy jo dontest hoztunk. Kozben megtalaltam a kis bungalonk kulcsat, amit persze nem kellett volna elhozni, leven nem a mienk es meg nyilvan mas is szeretne ott lakni. Majd feladjuk postan, ha megerkeztunk. Ott meg ugyse voltunk.  Az uton semmi erdekes nem tortent, mar nem fotozunk le minden utast, szeket, ablakot vagy azok hianyat. Igen, ebbol latszik ki az aki tegnap erkezett, vagy mar par hete utazgat. Az elso heten mindent lekaptunk ami mozgott vagy nem. Persze lattunk erdekes reklamokat, vicces jeleneteket, hajmereszto elozeseket es megtobb leirhatatlan tortenest. Alljon itt az egyik kedvenc reklamszlogenem mosolyfakasztasra. „Steel bars – choice of a lifetime” (kb annyit tesz: Acelrudak – egy eletre szolo valasztas) ami igy onmagaban nem vicces, de ezt eloszor egy borton falan lattam, es azt hittem valaki csak poenbol irta fel. De aztan lattam mashol is es rajottem hogy ez egy ceg reklamja aki acelrudakat arul. Sajnos foto nem keszult, igy csak az en agyamba egett bele. Ezen felul  rengeteg jo szoveget latunk, telis tele helyesirasi hibakkal. Majd probalok egy kis gyujtemenyt osszeallitani. Es a filmplakatok is viccesek. Tobbnyire harom fo elembol all: egy trikoban feszulo, napszemuveget viselo bajszos, feheritett boru indiai ferfi, egy (india szemmel) lengen oltozott no, valamit tuz vagy robbanas a hatterben. Ha nincs no akkor van mondjuk helyette egy kocsi. Ha nincs robbanas, akkor az romantikus film lesz, uhogy akkor valamilyen giccses hatter van. Egyebkent kizarolag ket tipusu filmet gyartanak. Humoros lovoldozoset, vagy szerelmes tragikusat. Es mindegyik elengedhetetlen kelleke a zenei betet. Itt a rendezo mellett a zeneszerzo a huzonev es persze a foszereplok. Akibol kb tiz baromi hires es azokat varialjak. Hol egyik veri laposra a masikat, hol a masik az egyiket. Sajnos moziba meg nem sikerult eljutnunk, hogy lassuk egy ilyen filmet, de ha itt nem is, Londonban mindenkeppen bepotoljuk. Jol elkalandoztam.
Megerkeztunk Ernakulamba, ami lenyegeben a mellette fekvo Kochival  osszenove a egy hatalmas nagyvarost alkot. Kochi egy regi zsido varosreszbol es egy kinai halaszfalubol all, Ernakulam pedig inkabb az uzleti, modern kozpont. Kochi lenyegeben egy szigeten fekszik es hidak valamint kompok kotik ossze Ernakulammal.Kicsit mint Buda es Pest. Ernakulum Pest, Kochi meg Buda.  Meg nem teljesen latjuk mi merre, de holnap az a terv hogy hajokazunk egy kicsit es jobban felfedezzuk a varost. A szallasunk nem nagy felhajtas. Agy, asztal, furdo meg egy TV ami csak egy csatorna van es azon is egy 70-es evekbol visszamaradt jatek bemutatoja megy. Egyelore meg nem fejtettem milyen uzenetet rejt.  Vagy idoutazni lehet vele, vagy nosztalgiazni. Majd ez is kiderul. Lehet hogy jatszani kell, es csak egy bizonyos pont elerese utan lehet filmet nezni.
Eleg nehezen hoztunk dontest hogy mivel toltsuk a napbol hatralevo par napos orat, uhogy beultunk egy gyors ebedre. Azt sikerult kitalalnunk, hogy egy delutan nem eleg felfedezni a varost, es ugy tunik itt van par erdekes dolog. Az elso nagyvaros amiben szivesen eltoltenenk par napot. Jo a hely. Nem olyan zsufolt, mint Bombay, de nem is kisvaros, vannak nyugati jegyei de nem vittek tulzasaba. Tehen mondjuk nincs. Ez a hely ugy tunik elheto. Vegul sikerult eldontenunk, ma este meglatogatjuk a Folklor muzeumot, masnap pedig seta a kikotoben, az erodnel, egy kis vasarolgatas, konyvesbolt latogatas, este meg egy szinhaz, ahol a fellepok keszulodesebe is be lehet pillantani.
A muzeumrol: eleg fiatal, alig negy eves, es a 2. emeleti szinhaz termenek fa szerkezete 63 tonnat nyom. Kb ezzel a mondattal nyitott a holgy akitol vettuk a jegyet. Azt nem tartotta fontosnak hogy van par 5000 eves kocsog, meg tobb ezer mutyur es halomnyi diszes ruha. Vegul is 63 tonna az 63 tonna. Megnyugtato. Megvettuk a jegyet, odebb leptunk ket lepest es egy hatalmas fa ajtoba botlottunk, aminek kerete vastagon volt tele faragott istenekkel, es a zarja sem egy 3 szamjegyu lakat volt. A holgy reszletesen elmeselte funkciojat, diszitesenek mondanivalojat es meg sok egyebet. Na ebbol mi lesz. Meg csak a bejarati ajtonal tartunk. Itt nem szokas kerdezni hogy kell-e vezeto vagy sem. Van azt kesz. A tarlatvezetes azonban csak eddig tartott. Kinyitotta, mi beleptunk, aztan becsukta. Kicsit fura volt a fogadtatas, de mindenkeppen vicces. Es a muzeum se egy tipikus marvanytablas epulet. Az egesz egy 3 szintes haz, amiben tobb a fa mint az egesz varosban. Tomor, sotet, faragott menyezet, fa lepcsok, fa oszlopok, fa minden. Maga az epulet is csodalnivalo. Bent persze lattunk a mar emlitett kocsogoket, amiben allitolag temettek, kulonbozo hangszereket, isteneket abrazolo szobrokat, hasznalati targyakat, ruhakat meg mindenfel szepseget ami egy folklor muzeumban lathato. Volt koztuk 5000 eves, es 50 eves is. Utkozben megjelent meg egy ficko aki maszkokrol beszelt, meg ritualis tancokrol, aztan ugyanugy el is tunt ahogy megjelent. Kicsit olyan volt mint egy jovo muzeumban egy hologramm. Pont akkor jelenik meg amikor kell, aztan eltunik. Nem is lattuk tobbet. Szerintem szellem volt. Bocs Zsuzsa. Egy erdekesseget azonban kiemelnek. Lattunk palmalevelre vesett osi tamil nyelvu szovegeket. Regen erre irtak le mindent. Torteneteket, hagyomanyokat, sot meg gyogyito recepteket is. Azert erdekess, mert  elozo este pont ilyeneket mutatott a hazigazdank is. Es ezek sem tegnap keszultek a nyomdaban. Lattunk meg faragott szobrocskakat, keseket, kardokat (ezek a ritualek reszekent funkcionaltak nem harcoltak veluk), diszes ruhakat, meg sok minden szepet. Pont akkor volt a hely amit meg be tud fogadni az agy egy muzeumlatogatas alkalmaval. A legfelso szinten pedig egy szinhazterem allt. Ez se a szokasos fuggyonyos barsonyszekes teatrum volt, hanem egy tetotol talpig faburkolasu helyiseg. A mennyezet, az a bizonyos 63 tonnas, telis tele faragott istenekkel, a falak tetejen pedig festett kepek. Jo kis elmeny volt.
Az est tovabbi resze nem tartogatott tul sok izgalamt. Hazariksaztunk, vettunk par gyumolcsot vacsira en meg ittam egy citromos szodat egy helyi arustol. Tisztara olyan volt mint egy kiskocsma csak itt nem alkoholt nyomnak hanem szodat vagy valamilyen uditot. A figura egy kis lyukban acsorog, korulotte uvegek, vannak muanyag es rendes uveges italok is, es amit ker a vendeg azt serenyen elkesziti. Egy szodat, citrommal. Es ott helyben el is lehet fogyasztani, csak ugy acsorogva. Mokas. Holnap kerek egy pepsit. Csak ugy siman.


szoba kilatassal

zarunk

egy a kicsinek egy a nagynak

hangulatos volt

ovis csoportkep

sult banan teaval

resti

vendegcsalogato kabinet

a szemet tul az ott a konyha

utcakep Thrissurbol

helyi index

piheno az arnyekban

bucs belos

itt aztan lehetett vasarut kapni

ez kokuszolaj

ez pedif kokusztej

folklor muzeum

es bejarata

kerjuk labbelijet helyezze a szekrenybe

igenes, ertettuk

zarszerkezet

ebbe temettek a halottat

variaciok dobra

sokkezu isten

gyaloghinto

macsek

sarkanyfej faragvany

ujabb zar

Zsuzsa szemlelodik

ritualis maszkok

Azt hiszem Vishnu

palmalevel jegyzetek

ez is

diszes fejek

ilyenre festettek a tancost

a mandalak kiralya

muzeum belso

na hol vagyunk?

bab kezek

ruha

fejdiszek

eleg ilyeszto

arnyek bab

szinhaz terem

szinpad

freskok

faragott plafon

meg tobb fresko

az italarus

No comments:

Post a Comment